Pengikut

nak cari apa, taip saja...

Ahad, 23 Januari 2011

BAHAYA SOTONG KERING

GEORGE TOWN - Ramai mengetahui keenakan sotong kering ditambah lagi jika dimasak sebagai sambal.

Namun Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendedahkan, tidak mungkin ramai pengguna sedar bahawa sotong kering kaya dengan logam toksik jenis kadmium, bahan yang sama digunakan dalam membuat bateri, plastik dan baja fosfat.


"Kesan pengambilan kadmium mendedahkan seseorang terhadap kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang,'' kata Presidennya, S. M. Mohamed Idris pada sidang media di pejabatnya di sini semalam.


Menurutnya, selain sotong kering, makanan laut kering lain seperti tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium tetapi pada kadar yang lebih rendah.


"Hasil ujian yang dilakukan mendapati kandungan kadmium dalam sotong kering melebihi empat kali ganda had yang dibenarkan,'' ujarnya.


CAP membuktikan perkara itu melalui ujian rawak melibatkan enam sampel sotong kering dan hasilnya mendapati lima sampel mengandungi kadmium serta tiga daripadanya mempunyai kandungan logam itu secara berlebihan.


kat sekolah saya selalu jual nasi lemak berlaukkan sotong kering tue...cakap kat doairang bendatu bahaya pun tak guna,katanya dah ada permintaan, kitaorang bautlah...adik kakak sekalian, kalau teringin nak makan sotong, plsss laaa belilah yang segar atau yang bukan dikeringkan,... .walaupun sotong kering tu murah, namun bahayanya tak ter cover dek kemurahan sotong kering itu...