Pengikut

nak cari apa, taip saja...

Rabu, 23 November 2011

BAngkai Ikan Paus di Gurun?

Gurun Atacama kubur ikan pausGAMBAR pada 11 November 2011 menunjukkan Menteri Aset Negara Chile, Catalina Parot melihat fosil ikan paus yang digali di Gurun Atacama.


SANTIAGO - Sejumlah fosil ikan paus prasejarah ditemui di padang pasir paling kering dunia, Gurun Atacama di utara Chile.

Penemuan itu berlaku secara tidak sengaja semasa pekerja-pekerja sedang meluaskan sebuah lebuh raya melintasi gurun berkenaan pada Jun tahun lalu tetapi projek tersebut telah dihentikan.

Setakat ini, fosil-fosil itu ditemui di sebuah kawasan sepanjang 240 meter atau berkeluasan dua buah padang bola sepak di lebuh raya berkenaan.

Seorang saintis Institusi Smithsonian yang mengkaji penemuan tersebut, Nicholas Pyenson berkata, lokasi berkenaan merupakan sebuah lagun pada masa dahulu.

Menurutnya, ikan-ikan paus itu dipercayai mati antara dua juta hingga tujuh juta tahun lalu.

Lebih 75 ekor fosil ikan paus ditemui setakat ini termasuk 20 rangka yang sempurna.

"Saya berpendapat ikan-ikan paus itu mati pada masa yang sama," kata Pyenson.

Kebanyakan fosil tersebut merupakan ikan paus baleen yang berukuran sekitar lapan meter atau sebesar sebuah bas. -


-besarnya kuasa Allah kan...kita tidak dapat bayangkan bagaimana pada zaman dahulu sebuah lagun yang penuh dengan haiwan boleh ditukarkan Allah menjadi seluas2 gurun yang paling kering. teringat punishment Allah terhadap kaum Nabi Luth yang diterbalikkan Allah muka buminya kerana perbuatan melampau kaum itu-seks terlarang.

semoga ALlah melindungi kita semua...Amin.