Pengikut

nak cari apa, taip saja...

Isnin, 17 Januari 2011

Ikan Boleh Sebarkan Penyakit HIV n Hepatitis B!!!

gambar:Tok Wan FB
Kementerian Kesihatan UAE memberi amaran bahawa rawatan kaki/kulit alternatif/kosmetik yang menggunakan ikan seperti yang dipaparkan pada gambar di atas boleh menyebarkan penyakit bahaya.

Akhbar Al Khaleej yang memetik kata-kata Dr Amin Al Amiri, “Penggunaan ikan-ikan sebagai rawatan boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramai kerana rawatan ini boleh menyebarkan penyakit termasuk hepatitis dan AIDS/HIV.”

Tambah Dr Amin, “Sesetengah orang mungkin mengalami penyakit berbahaya dan virus pada luka mereka akan mudah dipindahkan kepada orang lain melalui ikan dan air.”

Prosedur rawatan yang dibangunkan di Turki ini digunakan untuk merawat kulit termasuklah penyakit psoriasis.

Pesakit/orang ramai dikehendaki meletakkan kaki di dalam sebuah kolam kecil yang berisi ikan kecil (ikan garra rufa atau ikan chin chin). Ikan-ikan ini akan “memakan” sel-sel kulit yang telah mati pada kulit pesakit.

Untuk makluman, rawatan kaki menggunakan teknik ini diharamkan di 14 buah negeri di Amerika.

di copypaste dari belog ini: bisikan hati n dia plk ambil dari Tok wan FB


nasib baik saya belum pernah mencuba. masa menengok orang buatpun tak kecur air liur pun nak join sama, sbb pertama, sayang duit...mahal jugaktu. sebab ke dua rasanya lagi elok saya sental sendiri kaki saya menggunakan berus atau sabut kelapa..same gak tue.....of courselah menggunakan kaedah ikan tu nampak lebih enjoy, menarik n merileks kan..tapi bahayanya pun tetap ada...macam-macam dunia sekarang